Oyun yapmak eğlenceli bir etkinlik, bu işi kolaylaştıracak bir dünya oyun motoru var. Bu yazımı size daha fazla seçenek göstermek ve rehber olabilmek için yazdım. Hedeflediğiniz platforma oyun geliştirebilmeniz için onlarca ücretsiz alternatif var. Sonuçta sizden ücret talep eden popüler oyun motorları kaderiniz değil, hem belki de aklınızdaki oyunu geliştirmek için yeni bir yazılım dili de öğrenmeniz gerekmiyor.

Bu yazıyı okuyan kişisel, eğitimsel veya ticari amaçlarla oyun geliştirecek kişilere önerim, öncelikli olarak platformlara, sonrasında lisanslamaya göre arşive göz gezdirmeleridir.

Başlamadan önce şu bilgiyi vereyim, buradaki bilgiler kütüphane/yazılımların web sitelerinden alındı, fakat bu yazıyı siz gelecekte okuyor olabilirsiniz. Bu yüzden buradaki, en başta lisanslama gibi bilgileri kendiniz teyit etmeden bir işe girişmeyin.

Arşivi okumadan önce, burada geçen bazı kavramlar hakkında kısa bilgiler vermek istiyorum.

Lisans Türleri

Adı Açıklaması
BSD (Berkeley Source Distribution) GPL lisanslaması gibi açık kaynak ve ücretsizdir. GPL'e göre farkı şudur, ürettiğiniz yazılımı paylaşırken GPL sertifikalı veya ücretsiz dağıtmak zorunda değilsiniz. Kendi seçtiğiniz lisanslamayla dağıtabilirsiniz.
GPL (General Public License) Açık kaynak ve ücretsizdir. Kodu kullanabilir, derleyebilir ve paylaşabilirsiniz. Fakat sizin de GPL lisanslama yapmanız ve paylaştığınız ürünün elde ettiğiniz kod gibi ücretsiz olması gerekir.
Proprietary Çoğunlukla ücretsizdir. Fakat en kısıtlı lisanslama olabilir. Düzenlenilemez veya yeniden paylaşılamaz. Tüm hakları saklıdır.
MIT Ücretsiz ve açık kaynaklıdır. Üretilen yazılımın dağıtımı, alt-lisanslama yapması, ücret karşı satılması mümkündür. Fakat, orjinal MIT lisansı dağıtımda içerilmeli, bunun sayesinde orjinal dağıtıma referans verilmiş olmalıdır.
Commercial Değişken bir lisans türüdür. Tek seferlik ödeme, belirli sürede bir ödeme veya belirli bir koşul altında ödeme isteyebilir. Üretilen yazılımın satılışı için herhangi bir koşulla ücret istenilebilir. Fakat cüzi bir miktar para ödedikten sonra üretilen yazılımın dağıtımının tüm haklarına da sahip olabilirsiniz. Bu bilgiler için kullanacağınız yazılımın web sitesinden destek alınız.
Public Domain Açık kaynaklı ve ücretsizdir. En rahat lisanslama tipidir, eğer bu lisanlama varsa, yazılımı kullanıp kendi ürettiğiniz şeyi özgürce dağıtabilirsiniz.
LGPL (Lesser General Public License) Belli bir kısmı açık kaynak olabilir, ücretsizdir. Eğer kütüphaneyi sadece derler ve kullanırsanız, kendi çalışmanızı istediğiniz lisanslamayla paylaşabilirsiniz, fakat eğer kütüphanede bir değişiklik yaparsanız veya kod öbeği çalarsanız, LGPL'deki gibi sınırlamalar olan bir lisansla paylaşmanız gerekir.
Creative Commons Eserin, orjinal sahibinden itibaren katkı sağlayan herkese atıf yapıldığı takdirde izin alınmadan kullanımını serbest bırakabilen lisanslama türüdür. Çeşitli ek kısıtları olabilir, eğer bu lisanslamaya sahip bir yazılım kullanacaksanız, lütfen kullanacağınız yazılımın web sitesinden gerekli ek bilgiyi alın.
Zlib Açık kaynak ve ücretsizdir. Fakat özgün yazılımı sizin yazdığınızı ve üretilen yazılımın özgün olduğunu iddia edemez, aynı zamanda kullandığınız yazılımın lisans dosyalarını silemezsiniz.

Yazılım Türleri

Adı Açıklaması
Oyun Motoru Temelinde bir grafik kütüphanesi, render kütüphanesi buna benzer araçları bulunan, çoğunlukla kullanıcı arayüzü bulunan, oyun yapmaya yönelik geliştirme ortamlarıdır.
Geliştirme Kütüphanesi Kullanılan programlama dilinde yazılımcının yükünü hafifletmek için çeşitli grafik ve sese yönelik araçları bulunan yazılım kütühaneleri için veya Framework'ler için kullanılmıştır.
3D Grafik Motoru Direkt olarak oyun yapmaya yönelik olmayan, 3d render ve grafik kütüphaneleri bulunduran, çoğunlukla kullanıcı arayüzü olan yazılımlardır.
SDK Bir oyunun geliştirilebilmesi için gerekli araçları bulunduran, fakat bunlar için bir kullanıcı arayüzü bulundurmayan yazılım kütüphaneleridir.
Grafiksel Roman Motoru Resim ve yazılardan oluşan, interaktif oyunlar yapmak için kullanılan, kullanıcı arayüzü bulunan yazılımlardır.
Oyun Yapma Oyunu Genellikle oyun oynar gibi oyun yapabildiğiniz, geliştirme ortamı daraltılıp "level design" yönüne ağırlık verilmiş, az bir kısmının programlamaya kısıtlı olarak izin verdiği oyun yapma yazılımlarıdır.

Agar Engine

Agar EngineAgar Engine 2

Tür: Geliştirme Kütüphanesi

Dil: ANSI C

Çıkış Yılı: Bu konuda detaylı bilgi bulamadım. Bulabildiğim en eski tarih 2003 yılı. Halen daha güncel.

Nedir: Agar veya libAgar bir açık kaynak çok platformlu arayüz geliştirme aracıdır. Grafiksel Kullanıcı Arayüzleri oluşturmak için bir dizi kütüphanedir.

Platformlar: Ürettiği uygulamalar X11, Windows, MacOS X, SDL ve buradaki diğer yapılar üzerinde native olarak çalışmaktadır. Ayrıca Framebuffer’lara, SDL ve OpenGL’e de eklenebilir ve bir pencere yöneticisi olarak kullanılabilir.

Lisanslama: BSD

Web Sitesi: http://libagar.org/

Topluluk Sayfası: http://libagar.org/lists.html

Allegro Engine

Allegro motoruyla yapılmış bir oyunAllegro motoruyla yapılmış bir oyun

Tür: Geliştirme Kütüphanesi

Dil: C ve C++ (gcc, clang, MSVC)

Çıkış Yılı: Geçmişinde DOS/DJGPP için çıkan Allegro 2.0’a kadar ilerleyebildim, o da 1996 yılında çıkmış.

Nedir: Allegro multimedia ve oyun programlamayı hedeflemiş çok platformlu bir kütüphanedir. Pencere oluşturma, kullancıdan girdi alma, veri yükleme, grafik çizme, ses oynatma vb. alt seviye işleri halledebilmektedir.

Platformlar: Windows, Linux, Mac OSX, iPhone, Android

Lisanslama: İsteyen herkes ticari amaç dahil olmak üzere kullanabilir, tabi bunun ufak koşulları var buradan bu koşullara ulaşabilirsiniz.

Web Sitesi: https://liballeg.org/

Topluluk Sayfası: https://www.allegro.cc/

Axiom Engine

Axiom motoruyla yapılmış bir oyun Axiom motoruyla yapılmış bir oyun

Tür: 3D Grafik Motoru

Dil: C#

Çıkış Yılı: 2006

Nedir: Axiom 3D Render Motoru tamamen obje yönelimli 3D grafik motorudur. Hedef platform olarak .NET framework kullanmaktadır. OGRE grafik motorunun bir portudur.

Platformlar: DirectX, OpenGL, XNA, Windows, Linux, Android, iPhone, Windows Phone

Lisanslama: LGPL

Web Sitesi: http://axiomengine.sourceforge.net/wiki/index.php/Main_Page

Topluluk Sayfası: http://axiomengine.sourceforge.net/forums/

Catmother Engine

Catmother motoruyla yapılmış bir oyun

Tür: 3D Grafik Motoru

Dil: C++

Çıkış Yılı: 2002

Nedir: Cat Mother Ltd. Firmasının geliştirdiği motor. Firma kapatılınca motor açık kaynak olarak sunuldu. Ayrıca Dead Justice isimli bir oyunu demo olarak da dunuyorlar web sitesinde.

Platformlar: DirectX9, Windows

Lisanslama: Kaynak kodu BSD, içerik GPL

Web Sitesi: http://catmother.sourceforge.net/

Crystal Space 3D

Crystal Space 3D motoruyla yapılmış bir oyun Crystal Space 3D motoruyla yapılmış bir oyun

Tür: SDK

Dil: C++

Çıkış Yılı: 1997

Nedir: 3D uygulamalar geliştirmek için oluşturulmuş bir framework.

Platformlar: Linux, Unix, Windows, Mac OSX

Lisanslama: GNU LGPL

Web Sitesi: https://sourceforge.net/projects/crystal/

Topluluk: https://sourceforge.net/p/crystal/discussion/

Drag[en]gine

Drag[en]gine motoruyla yapılmış bir oyun Drag[en]gine motorundan bir görsel

Tür: Oyun Motoru

Dil: DragonScript, Smalltalk, Python (Seçilen Scripting modülüne göre)

Çıkış Yılı: 2007

Nedir: Drag[en]gine tam teşekküllü bir oyun motorudur. Ayırt edici özelliği, ilginç bir şekilde yapısı bir işletim sistemine benzemektedir. Modules isimli modülünün bütün fonksiyonelliği aygıt sürücülerilerine bağlıdır. Motor kendi başına system kernel yönetici modülü gibidir, sistemin en alt seviyesindeki kaynaklar kullanılabilir. Bu yüzden geliştirici alt seviye sorunlardan etkilenmeyecektir. Modüller ekleyerek motorun özellikleri değiştirilebilmektedir.

Platformlar: Windows, Linux

Lisanslama: LGPL

Web Sitesi: https://dragengine.rptd.ch/

Topluluk: https://www.moddb.com/engines/dragengine/articles

001 Game Creator

001 Game Creator ile yapılmış bir oyun 001 Game Creator ile yapılmış bir oyun

Tür: Oyun Motoru

Dil: Grafiksel

Çıkış Yılı: 2015

Nedir: Geliştiricilerin prototiplerini hızlıca üretebileceği, çapraz platform, tek ve çok oyunculu oyunlar tasarlayabileceği bir oyun geliştirme ortamıdır.

Platformlar: Windows, HTML5, Native Android/iOS

Lisanslama: Commercial

Web Sitesi: https://001gamecreator.com/

Topluluk: https://steamcommunity.com/app/347400

LITIengine

LITIengine ile yapılmış bir oyun LITIengine ile yapılmış bir oyun

Tür: Oyun Motoru

Dil: Java

Çıkış Yılı: 2017

Nedir: LITIengine bedava, açık kaynaklı ve öğrenmesi basit bir 2D Java oyun motorudur. 2D Fizik Motoru, 2D Render Motoru, 2D Ses Motoru, Partikül Sistemi ve Tiled Map(.tmx) desteği mevcuttur.

Platformlar: Linux, Windows, Mac OSX

Lisanslama: MIT

Web Sitesi: https://litiengine.com/

Topluluk: https://forum.litiengine.com/

Build Engine

Build motorundan bir görsel Build motoruyla yapılmış bir oyun

Tür: Oyun Motoru

Dil: C

Çıkış Yılı: 1995

Nedir: 3D Realms, Duke Nukem 3D, Blood, Shadow Warrior, Redneck Rampage gibi oyunların yapıldığı oyun motorudur. Build Engine 2D bir grid görünümünde sahte 3D oyunlar oluşturmanıza yardımcı olan bir oyun motorudur.

Platformlar: Linux, Windows, Mac OSX

Lisanslama: Proprietary

Web Sitesi: http://advsys.net/ken/buildsrc/

Topluluk: https://www.moddb.com/engines/build/articles

Tyrano Builder

Tyrano Builder motorundan bir görsel Tyrano Builder motoruyla yapılmış bir oyun

Tür: Grafiksel Roman Motoru

Dil: TyranoScript

Çıkış Yılı: 2015

Nedir: TyranoBuilder ve TyranoScript görsel romanlar oluşturmak için yapılmıuş bir grafiksel roman motorudur.

Platformlar: Windows, Mac OS

Lisanslama: Commercial

Web Sitesi: https://tyranobuilder.com/

Topluluk: https://steamcommunity.com/app/345370

Ren’Py Engine

Ren'Py motorundan bir görsel Ren'Py motorundan bir görsel

Tür: Grafiksel Roman Motoru

Dil: Python tabanlı bir script dili

Çıkış Yılı: 2012

Nedir: Ren’Py 2D hikaye oyunları hazırlamak için oluşturulmuş çapraz platform grafiksel roman motorudur. Bu zmaana kadar 1500’ün üzerinde görsel roman, oyun vb çalışmalarda kullanılmıştır.

Platformlar: HTML5, Linux, Windows, Mac OSX, Android, iOS

Lisanslama: MIT

Web Sitesi: https://renpy.org/

Topluluk: https://www.moddb.com/engines/renpy/articles

CopperCube Engine

CopperCube motorundan bir görsel CopperCube motorundan bir görsel

Tür: Oyun Motoru

Dil: JavaScript

Çıkış Yılı: 2014

Nedir: Render için OpenGL, Direct3D, WebGL ve Stage3D kullanabilen çapraz platform, kullanması kolay bir oyun motorudur.

Platformlar: Linux, Windows, Mac OSX, WebGL

Lisanslama: Commercial

Web Sitesi: https://www.ambiera.com/coppercube/

Topluluk: https://www.ambiera.com/forum.php

Bright Engine

Bright motoruyla yapılmış bir oyun Bright motoruyla yapılmış bir oyun

Tür: Oyun Motoru, 3D Grafik Motoru

Dil: C++

Çıkış Yılı: 2017

Nedir: Halen geliştirme sürecinde olan, oyun veya animasyon sahneleri oluşturma için kullanılabilecek render motorudur.

Platformlar: Windows, Linux

Lisanslama: Commercial

Web Sitesi: https://gajatixstudios.co.uk/

Topluluk: https://gajatixstudios.co.uk/community/forums

Genesis3D

Genesis3D motoruyla yapılmış bir oyun Genesis3D motoruyla yapılmış bir oyun

Tür: Oyun Motoru

Dil: C++

Çıkış Yılı: 1999

Nedir: İlk açık kaynaklı oyun ve render motorlarından biridir.

Platformlar: Windows

Lisanslama: Creative Commons

Web Sitesi: http://genesis3d.com/

Topluluk: http://genesis3d.com/forum/

Esenthel Engine

Esenthel motoruyla yapılmış bir oyun Esenthel motoruyla yapılmış bir oyun

Tür: Oyun Motoru

Dil: C++

Çıkış Yılı: 2008

Nedir: Esenthel ismini Essential(Esas) ve Essence(Esans) kelimelerinden almıştır. Motor geniş bir topluluğa sahip, bu yüzden dokümantasyon ve ders bulmak kolay. Ürettiğiniz içerikleri satabildiğiniz bir Esenther Store’u var. Yapılan çalışmalar genellikle 3D oyunlar.

Platformlar: Linux, Windows, Mac OSX, VR, Web, Mobile

Lisanslama: Commercial

Web Sitesi: http://www.esenthel.com/

Topluluk: https://www.esenthel.com/forum/

LÖVE 2D

LÖVE motoruyla yapılmış bir oyun LÖVE motoruyla yapılmış bir oyun

Tür: Geliştirme Kütüphanesi (Framework)

Dil: Lua

Çıkış Yılı: 2008

Nedir: LÖVE, Lua dilinde 2D oyunlar geliştirmenize olanak sağlayan açık kaynaklı bir frameworktür.

Platformlar: Linux, Windows, Mac OSX

Lisanslama: Zlib

Web Sitesi: http://love2d.org/

Topluluk: http://love2d.org/forums/

RPG in a Box Engine

RPG in a Box motoruyla yapılmış oyunlar RPG in a Box motoruyla yapılmış bir oyun

Tür: Oyun Motoru

Dil: Özelleştirilmiş

Çıkış Yılı: 2019

Nedir: 3D grid(*) bazlı, voxel tarzlı RPG ve macera türünde oyun yapmak istiyorsanız, RPG in a Box’ da tam bu iş için yapılmış.

Platformlar: Linux, Windows, Mac OSX

Lisanslama: Commercial

Web Sitesi: https://www.rpginabox.com/

Topluluk: https://steamcommunity.com/app/498310/discussions

ggez

ggez framework ile yapılmış bir oyun ggez framework ile yapılmış bir oyun

Tür: Geliştirme Kütüphanesi (Framework)

Dil: Rust

Çıkış Yılı: 2015

Nedir: ggez, LÖVE framework yapısında Rust için oluşturulmuş bir hafif, kızlı ve çapraz platform olan bir 2D oyun geliştirme frameworküdür. Bu demektir ki, 2D çizim, ses, kaynak yükleme, olay işleme gibi işlemlerin hepsini yapabilmektedir.

Platformlar: Linux, Windows, Mac OSX

Lisanslama: MIT

Web Sitesi: https://ggez.rs/

Topluluk: https://github.com/ggez/ggez/issues

ENIGMA Development Environment

ENIGMA Development Environment ile yapılmış bir oyun ENIGMA Development Environment ile yapılmış bir oyun

Tür: Oyun Motoru

Dil: Özelleştirilmiş(EDL, isimli GML ve C++ karışımı bir dil)

Çıkış Yılı: 2007

Nedir: ENIGMA, açık kaynaklı çapraz platform oyun geliştirme ortamıdır. Popüler oyun motoru Game Maker’dan türetilmiştir. LateralGM gibi bir IDE tarafından veya komut satırı arayüzü tarafından(CLI) kullanılabilir.

Platformlar: Linux, Windows, Mac OSX

Lisanslama: GPL

Web Sitesi: https://enigma-dev.org/

Topluluk: https://enigma-dev.org/forums/

nCine Engine

nCine motoruyla yapılmış bir oyun nCine motorundan bir görsel

Tür: Oyun Motoru

Dil: C, C++, Lua

Çıkış Yılı: 2019

Nedir: nCine C++ ile yazılmış çapraz platform bir 2D oyun motorudur.

Platformlar: Linux, Windows, Mac OSX, Android, Web, Emscripten

Lisanslama: MIT

Web Sitesi: https://ncine.github.io/

FOnline Engine

FOnline motoruyla yapılmış bir oyun FOnline motoruyla yapılmış bir oyun

Tür: Oyun Motoru

Dil: Mono C#, Native C++, AngelScript

Çıkış Yılı: 2010

Nedir: FOnline Fallout ve Fallout 2 tarzında oyunlar yapılması için geliştirilmiş bir oyun motorudur.

Platformlar: Linux, Windows

Lisanslama: Proprietary

Web Sitesi: https://fonline.ru/

BlitzMax Engine

BlitzMax motoruyla yapılmış bir oyun BlitzMaz motorundan bir görsel

Tür: Oyun Motoru

Dil: BlitzMax Source Code

Çıkış Yılı: 2004

Nedir: İçinde BlitzMax derleyici, BlitzMax modülleri, Max2D grafik modülü, IDE, debug aracı, örnek kodlar ve dokümentasyon içeren bir 2D oyun motorudur.

Platformlar: Linux, Windows, Mc OSX, Mobil, Raspberry Pi, Nintendo Switch

Lisanslama: Commercial

Web Sitesi: https://blitzmax.org/

Topluluk: https://blitzmax.org/docs/en/community/resources/

Wade Engine

Wade motoruyla yapılmış bir oyun Wade motorundan bir görsel

Tür: Oyun Motoru

Dil: JavaScript, CSS, HTML

Çıkış Yılı: 2013

Nedir: HTML5 ile oyunlar ve uygulamalar yapan, güzel tasarlanmış, işinizi bayağı kolaylaştıracak şaşırtıcı derecede ilginç bir oyun motorudur. Chrome browser üzerinde çalışıyor, bu yüzden her yerde ulaşmanız mümkün.

Platformlar: Windows, Mac, Linux, Web, Mobile, iPad, AndroidTab, AndroidConsole, Metro, MetroTab, XONE, X360, PS4, WiiU

Lisanslama: Proprietary

Web Sitesi: http://clockworkchilli.com/

Topluluk: http://clockworkchilli.com/forum

LambdaHack

LambdaHack kütüphanesiyle yapılmış bir oyun

Tür: Geliştirme Kütüphanesi

Dil: Haskell

Çıkış Yılı: 2019

Nedir: ASCII oyunlar yapmanıza olanak sağlayan oyun motoru kütüphanesidir.

Platformlar: Linux, Windows, Mac OSX, Web

Lisanslama: BSD

Web Sitesi: https://github.com/LambdaHack/LambdaHack

Topluluk: https://github.com/LambdaHack/LambdaHack/issues

OGS Engine

OGS motorundan bir görsel

Tür: Oyun Motoru

Dil: C

Çıkış Yılı: 2018

Nedir: GoldSource oyun motoru reimplementasyonu olan OGS, orjinal idTech 2 oyun motoru (NetQuake,QuakeWorld,Quake 2) kaynak kodu üzerine ters mühendislik yapılmadan yazılmış bir oyun motorudur.

Platformlar: Windows

Lisanslama: GPL

Web Sitesi: https://gitlab.com/BlackPhrase/OGS

Topluluk: https://gitlab.com/BlackPhrase/OGS/-/issues

Orx Portable Engine

Orx Portable motoruyla yapılmış bir oyun Orx Portable motoruyla yapılmış bir oyun

Tür: Oyun Motoru

Dil: C/C++

Çıkış Yılı: 2010

Nedir: Orx açık kaynaklı, taşınabilir, hafif, eklenti tabanlı, kullanımı basit bir 2D oyun motorudur

Platformlar: Linux, Windows, Mac OSX, Mobil, iPad, AndroidTab

Lisanslama: ZLIB

Web Sitesi: https://orx-project.org/

Topluluk: https://forum.orx-project.org/

OpenMW

OpenMW Nevrasa Dralor manzarası OpenMW Balmora sabahı manzarası

**Tür: ** Oyun Motoru

Dil: C++

Çıkış Yılı: 2008

Nedir: The Elder Scrolls 3: Morrowind oyununu bilirsiniz. Morrowind oyununun üzerinde geliştrime yapılabilmesi için oluşturulmuş bağımsız bir oyun motorudur.

Platformlar: Linux, Windows, Mac OSX

Lisanslama: GPL

Web Sitesi: https://openmw.org/en/

Topluluk: https://forum.openmw.org/

Gideros Engine

Gideros motoruyla yapılmış bir oyun Gideros motoruyla yapılmış bir oyun

Tür: Oyun Motoru

Dil: Lua

Çıkış Yılı: 2011

Nedir: Gideos çapraz platform oyunlar yapmanıza olanak sağlar. Bedava ve açık kaynaklıdır. Gideros ile online olarak da çalışmalar yapabilirsiniz.

Platformlar: Windows, Mac OSX, Mobile, iOS, iPad, Android, AndroidTab, AndroidConsole, Metro, MetroTab

Lisanslama: MIT

Web Sitesi: http://giderosmobile.com/

Topluluk: http://forum.giderosmobile.com/

Construct 3

Construct 3 motoruyla yapılmış bir oyun Construct 3 motorundan bir görsel

Tür: Oyun Motoru

Dil: JavaScript

Çıkış Yılı: 2017

Nedir: 100000 den fazla kullanıcısı olan çapraz platform bir oyun motorudur.

Platformlar: Windows, Mac, Linux, Web, iOS, Android, XONE

Lisanslama: Commercial

Web Sitesi: https://www.construct.net/en

Topluluk: https://www.construct.net/en/forum

Lightweight Java Game Library (LWJGL)

LWJGL kütüphanesi ile yapılmış bir oyun LWJGL kütüphanesi ile yapılmış bir oyun

Tür: Geliştirme Kütüphanesi

Dil: Java

Çıkış Yılı: 2002

Nedir: OpenGL, OpenAL kullanan her türlü Java oyunu geliştirmek için hazırlanılmış bir kütüphanedir.

Platformlar: Linux, Windows, Mac OSX

Lisanslama: BSD

Web Sitesi: http://lwjgl.org/

Topluluk: http://forum.lwjgl.org/

Limon Engine

Limon motoruyla yapılmış bir oyun Limon motoruyla yapılmış bir oyun

Tür: Oyun Motoru

Dil: C++

Çıkış Yılı: 2018

Nedir: Engin Manap isimli bir Türk önderliğinde geliştirilen FPS türünde oyunlar yapmak üzere geliştirilmiş bir 3D oyun motorudur.

Platformlar: Linux, Windows, Mac OSX

Lisanslama: LGPL

Web Sitesi: http://limonengine.com/

Topluluk: https://github.com/enginmanap/limonEngine/issues

Smile Game Builder

Smile Game Builder görseli Smile Game Builder ile yapılmış bir oyun

Tür: Oyun Yapma Oyunu

Çıkış Yılı: 2016

Nedir: Windows için herhangi bir programlama yapmadan RPG türünde oyunlar yapmanızı sağlayan bir motordur.

Platformlar: Windows

Lisanslama: Commercial

Web Sitesi: http://smilegamebuilder.com/en/

Topluluk: https://www.facebook.com/smilegamebuilder/

BABYLON.js

BABYLON.js kütüphanesiyle yapılmış bir oyun BABYLON.js kütüphanesiyle yapılmış bir oyun

Tür: Geliştirme Kütüphanesi

Dil: JavaScript

Çıkış Yılı: 2013

Nedir: Çapraz platform oyunlar tasarlamak için bir geliştirme kütüphanesidir.

Platformlar: Windows, Mac, Linux, VR, AR, Web, iOS, Android, XONE

Lisanslama: MIT

Web Sitesi: https://www.babylonjs.com/

Topluluk: https://forum.babylonjs.com/

Intersect Engine

Intersect motoruyla yapılmış bir oyun Intersect motoruyla yapılmış bir oyun

Tür: Oyun Motoru

Dil: C#

Nedir: Intersect 2D MMORPG yapmak için üretilmiş bir oyun motorudur.

Platformlar: Windows

Lisanslama: GPL

Web Sitesi: https://www.freemmorpgmaker.com/

Topluluk: https://www.ascensiongamedev.com/

Leadwerks Engine

Leadwerks motoruyla yapılmış bir oyun Leadwerks motoruyla yapılmış bir oyun

Tür: Oyun Motoru

Dil: C++, Lua

Çıkış Yılı: 2014

Nedir: Leadwerks 3D oyunlar tasarlamanızı kolaylaştıracak bir oyun motorudur.

Platformlar: Windows, Linux

Lisanslama: Commercial

Web Sitesi: https://www.leadwerks.com/

Topluluk: https://www.leadwerks.com/community/

M.U.G.E.N

M.U.G.E.N ile yapılmış bir oyun M.U.G.E.N ile yapılmış bir oyun

Tür: Oyun Yapma Oyunu

Çıkış Yılı: 2001

Nedir: Bu zamana kadar pek çok M.U.G.E.N oyunuyla karşılaşmış olduğunuza eminim. Aslında 2D platform dövüş oyunu olarak tasarlanmış bir oyunu düzenliyor, kendi karakter, animasyon ve seslerinizi ekliyor gibisiniz.

Platformlar: Linux, Windows, DOS, XBOX, PS3

Lisanslama: GPL

Web Sitesi: http://www.elecbyte.com/mugendocs-11b1/mugen.html

HaxePunk Engine

HaxePunk motoruyla yapılmış bir oyun HaxePunk motoruyla yapılmış bir oyun

Tür: Oyun Motoru

Dil: Haxe

Çıkış Yılı: 2011

Nedir: HaxePunk, FlashPunk oyun motoru üzerine bina edilmiş, çapraz platform oyunlar hazırlamak için yapılmış açık kaynaklı bir oyun motorudur.

Platformlar: Windows, Mac, Linux, Flash, iOS, iPad, Android, AndroidTab, AndroidConsole

Lisanslama: MIT

Web Sitesi: http://haxepunk.com/

Topluluk: http://forum.haxepunk.com/

Irrlicht 3D Engine

Irrlicht 3D motoruyla yapılmış bir oyun Irrlicht 3D motoruyla yapılmış bir oyun

Tür: Oyun Motoru

Dil: C++, .NET

Çıkış Yılı: 2004

Nedir: Irrlicht Engine açık kaynaklı, yüksek performanslı, gerçek zamanlı 3D bir oyun motorudur. D3D, OpenGL ve kendi render yazılımıyla çalışır ve çapraz platformludur.

Platformlar: Linux, Windows, Mac OSX

Lisanslama: GPL

Web Sitesi: http://irrlicht.sourceforge.net/

Topluluk: http://irrlicht.sourceforge.net/forum/

INSTEAD3 Engine

INSTEAD3 motoruyla yapılmış bir oyun INSTEAD3 motoruyla yapılmış bir oyun

Tür: Oyun Motoru

Dil: Lua

Çıkış Yılı: 2014

Nedir: Asıl amacı görsel roman, yazı tabanlı oyunlar yapmak olan bir oyun motorudur, fakat 2D oyunlar geliştirmek için de kullanılabilir. Çapraz platform ve ücretsizdir.

Platformlar: Windows, Mac, Linux, Web, iOS, iPad, Android

Lisanslama: MIT

Web Sitesi: https://instead3.syscall.ru/en/

Topluluk: https://www.moddb.com/engines/instead/articles

Lumix Engine

Lumix motorundan bir görsel Lumix motorundan bir görsel

Tür: Oyun Motoru

Dil: Lua

Çıkış Yılı: 2014

Nedir: Lumix Engine açık kaynaklı, eklenti tabanlı, 3D oyun motorudur. Kullanıcı dostu bir arayüzü vardır.

Platformlar: Linux, Windows

Lisanslama: MIT

Web Sitesi: https://mikulasflorek.itch.io/lumix-engine

Topluluk: https://github.com/nem0/lumixengine/issues

3D GameStudio A8

3D GameStudio A8 ile yapılmış bir oyun 3D GameStudio A8 ile yapılmış bir oyun

Tür: Oyun Motoru

Dil: lite-C

Çıkış Yılı: 2010

Nedir: Birden fazla modülden oluşan bir 3D oyun motorudur. SüperCan, KABUS 22, C4 ROBOT gibi oyunlar bu oyun motoruyla yapılmıştır.

Platformlar: Windows

Lisanslama: Commercial

Web Sitesi: http://www.3dgamestudio.com/

Topluluk: https://opserver.de/ubb7/

Run3 Engine

Run3 motoruyla yapılmış bir oyun Run3 motoruyla yapılmış bir oyun

Tür: Oyun Motoru

Dil: Lua

Çıkış Yılı: 2017

Nedir: FPS tarzı oyunlar geliştirmek için yapılmış 3d oyun motorudur.

Platformlar: Windows

Lisanslama: MIT

Web Sitesi: https://sgl-team.3dn.ru/index/run3_game_engine/0-4

Topluluk: https://sgl-team.3dn.ru/forum/

PlayCanvas Engine

PlayCanvas motoruyla yapılmış bir oyun PlayCanvas motorundan bir görsel

Tür: Oyun Motoru

Dil: JavaScript

Çıkış Yılı: 2013

Nedir: Tamamen tarayıcıda WebGL sayesinde çalışan 3D oyun motorudur.

Platformlar: Windows, Mac, Linux, Web, Mobile, iOS, iPad, Android, AndroidTab, AndroidConsole, Metro, MetroTab

Lisanslama: Commercial

Web Sitesi: https://playcanvas.com/

Topluluk: https://forum.playcanvas.com/

CryENGINE

CryENGINE motorundan bir görsel CryENGINE motorundan bir görsel

Tür: Oyun Motoru

Dil: Lua

Çıkış Yılı: 2004

Nedir: Grafiksel anlamda geliştiriciye büyük kolaylık sağlayan, 3D oyunlar yapmak için tasarlanmış bir oyun motorudur.

Platformlar: Windows

Lisanslama: Commercial

Web Sitesi: https://www.cryengine.com/

Topluluk: https://forum.cryengine.com/

Eclipse Origins

Eclipse Origins motoruyla yapılmış bir oyun Eclipse Origins motorundan bir görsel

**Tür: ** Oyun Motoru

Çıkış Yılı: 2013

Nedir: 2D Online RPG türünde oyunlar yapmak için tasarlanmış bir oyun motorudur. Halihazırda bir oyun olarak gelen Eclipse Origins’I düzenleyerek kendi online oyununuzu oluşturursunuz. XtremeWolrds motoruna aşırı derecede benzemektedir.

Platformlar: Windows

Lisanslama: Commercial

Web Sitesi: https://www.eclipseorigins.com/

LANCE

LANCE kütüphanesi ile yapılmış bir oyun LANCE kütüphanesi ile yapılmış bir oyun

Tür: Geliştirme Kütüphanesi

Dil: JavaScript

Çıkış Yılı: 2017

Nedir: Lance NODE.js tabanlı bir oyun sunucusudur. Geliştiricilerin üzerinden networking yükünü almak için tasarlanmıştır.

Platformlar: VR, Web

Lisanslama: MIT

Web Sitesi: http://lance.gg/

Topluluk: https://stackoverflow.com/questions/tagged/lance

BYOND (Dream Maker)

BYOND motoru ile yapılmış bir oyun BYOND motoru ile yapılmış bir oyun

Tür: Oyun Motoru

Dil: Dream Maker

Çıkış Yılı: 2000

Nedir: Dream Maker, BYOND platformunda 2D multiplayer oyunlar geliştirmek için oluşturulmuş bir programlama dilidir. BYOND hem oyun motoru hem de oyunların paylaşıldığı çalıştırma ortamıdır.

Platformlar: Linux, Windows, Mac OSX

Lisanslama: Public Domain

Web Sitesi: http://www.byond.com/

Topluluk: http://www.byond.com/forum/

Div GO Engine

Div GO motorundan görsel Div GO motorundan görsel

Tür: Oyun Motoru

Dil: Özelleştirilmiş

Çıkış Yılı: 2015

Nedir: Tarayıcınız üzerinden 2D veya 3D oyun yapmanızı sağlayan bir oyun motorudur.

Platformlar: Linux, Windows, Mac OSX, Web

Lisanslama: MIT

Web Sitesi: https://www.divgo.net/

Topluluk: https://forum.bennugd.org/index.php?board=103.0

Kivy

Kivy kütüphanesi ile geliştirlmiş bir oyun Kivy kütüphanesi ile geliştirlmiş bir oyun

Tür: Geliştirme Kütüphanesi

Dil: Python

Çıkış Yılı: 2011

Nedir: Kivy, gösrel olarak istediğinizi tasarlayabileceğiniz, çok platformlu bir Python kütüphanesidir.

Platformlar: Windows, Mac, Linux, iOS, Android

Lisanslama: MIT

Web Sitesi: https://kivy.org/#home

Topluluk: https://www.facebook.com/kivyframework

IMPACT JS

IMPACT JS motoru ile geliştirilmiş bir oyundur IMPACT JS motoru ile geliştirilmiş bir oyundur

Tür: Oyun Motoru

Dil: JavaScript

Çıkış Yılı: 2011

Nedir: Impact JS masaüstü veya mobil tarayıcılar için HTML5 oyunlar yapmanızı sağlayan bir oyun motorudur.

Platformlar: Windows, Mac, Linux, Web, Mobile, iOS, iPad, Android, AndroidTab, AndroidConsole, WiiU, Wii

Lisanslama: Commercial

Web Sitesi: https://impactjs.com/

Topluluk: https://impactjs.com/forums

Xenko Engine

Xenko motorundan bir görsel Xenko motoruyla yapılmış bir oyun

Tür: Oyun Motoru

Dil: C#

Çıkış Yılı: 2014

Nedir: Xenko çapraz platform bir 3D oyun motorudur. Grafiksel anlamda sağladığı destek ve kullanıcı dostu arayüze sahiptir.

Platformlar: Windows, iOS, iPad, Android

Lisanslama: Proprietary

Web Sitesi: https://xenko.com/

Topluluk: https://xenko.com/community/

DarkBASIC Professional Engine

DarkBASIC Professional motorundan bir görsel DarkBASIC Professional motoruyla yapılmış bir oyun

Tür: Oyun Motoru

Dil: BASIC

Çıkış Yılı: 2004

Nedir: BASIC diliyle 3D oyunlar yapabileceğiniz bir oyun motoru kütüphanesidir.

Platformlar: Windows

Lisanslama: Commercial

Web Sitesi: https://www.thegamecreators.com/product/dark-basic-pro-open-source

Topluluk: https://github.com/TheGameCreators/Dark-Basic-Pro/issues

NeoAxis Engine

NeoAxis motorundan bir görsel NeoAxis motorundan bir görsel

Tür: Oyun Motoru

Dil: C#, Görsel

Çıkış Yılı: 2006

Nedir: 3D oyun yapımına yönelik hazırlanmış, güncel bir oyun motorudur.

Platformlar: Windows, Mac OSX

Lisanslama: Proprietary

Web Sitesi: https://www.neoaxis.com/

Topluluk: https://www.neoaxis.com/community_hub

Ambrose3D Engine

Ambrose3D motoruyla yapılmış bir oyundur

Tür: Oyun Motoru

Dil: C/C++

Çıkış Yılı: 2007

Nedir: OpenGL ve SDL tabanlı basit ama işe yarar bir 3D oyun motorudur.

Platformlar: Linux, Windows, Mac OSX

Lisanslama: GPL

Web Sitesi: http://sol.gfxile.net/ambrose3d/

CorEngine

CorEngine motorundan bir görsel CorEngine motoruyla yapılmış bir oyun

Tür: Oyun Motoru

Dil: Lua/C

Çıkış Yılı: 2014

Nedir: OpenGL kullanan bir 3D oyun motorudur.

Platformlar: Windows

Lisanslama: LGPL

Web Sitesi: http://corengine.sourceforge.net/

Topluluk: https://sourceforge.net/p/corengine/forum/

GamePlay 3D

GamePlay 3D kütüphanesiyle geliştirilen bir oyun GamePlay 3D kütüphanesiyle geliştirilen bir oyun

Tür: Geliştirme Kütüphanesi

Dil: C++

Çıkış Yılı: 2011

Nedir: Açık kaynaklı, çapraz platform 2D ve 3D oyun geliştirme kütüphanesidir.

Platformlar: Windows, Mac, Linux, iOS, iPad, Android

Lisanslama: Public Domain

Web Sitesi: http://gameplay3d.org/

Topluluk: http://gameplay3d.org/forums/

Adventure Game Engine

Adventure Game Engine motorundan bir görsel Adventure Game Engine motorundan bir görsel

Tür: Oyun Motoru

Dil: Görsel

Çıkış Yılı: 2012

Nedir: Adventure Game Engine, Macera(Adventure) türünde oyunlar yapmak için geliştirilmiş çapraz platform bir oyun motorudur.

Platformlar: Windows, Mac, Linux, iOS, iPad, Android

Lisanslama: Proprietary

Web Sitesi: http://www.seccia.com/software#age

Topluluk: https://steamcommunity.com/app/848340

Flowlab Engine

Flowlab motorundan bir görsel Flowlab motorundan bir görsel

Tür: Oyun Motoru

Dil: Görsel

Çıkış Yılı: 2012

Nedir: Çapraz platform bir oyun motorudur. Programlama dili yerine görsel ve ilişkisel bir arayüz kullanır.

Platformlar: Windows, Mac, Linux, Web, Flash, Mobile, Android

Lisanslama: Proprietary

Web Sitesi: http://flowlab.io/

Topluluk: http://forum.flowlab.io/sso

Hero Engine

Hero Engine motorundan bir görsel Hero Engine motorundan bir görsel

Tür: Oyun Motoru

Dil: HeroScript Language(HSL)

Çıkış Yılı: 2012

Nedir: 3D MMO oyunları üretmek için geliştirlmiş bir oyun motorudur.

Platformlar: Windows

Lisanslama: Proprietary

Web Sitesi: http://www.heroengine.com/

Topluluk: http://hewiki.heroengine.com/wiki/Main_Page

jMonkey Engine

jMonkey Engine motorundan bir görsel jMonkey Engine motoruyla yapılmış bir oyun

Tür: Oyun Motoru

Dil: Java

Çıkış Yılı: 2009

Nedir: Java için, çapraz platform olan bir 3D oyun motorudur.

Platformlar: Windows, Mac, Linux, VR, iOS, iPad, Android, AndroidTab, AndroidConsole

Lisanslama: BSD

Web Sitesi: https://jmonkeyengine.org/

Topluluk: https://hub.jmonkeyengine.org/

Ogre Engine

Ogre Engine motoruyla yapılmış bir oyun Ogre Engine motoruyla yapılmış bir oyun

Tür: 3D Grafik Motoru

Dil: C++

Çıkış Yılı: 2005

Nedir: Ogre 3D oyunlar da yapabileceğiniz bir grafik motorudur.

Platformlar: Linux, Windows, Mac OSX

Lisanslama: MIT

Web Sitesi: https://www.ogre3d.org/

Topluluk: https://forums.ogre3d.org/

Panda3D Engine

Panda3D motoruyla yapılmış bir oyun Panda3D motoruyla yapılmış bir oyun

Tür: Oyun Motoru

Dil: C++, Python

Çıkış Yılı: 2002

Nedir: Panda3D, bir oyun motoru, framework ve 3D render yazılımıdır. Açık kaynaklı ve tamamen ücretsizdir.

Platformlar: Linux, Windows, Mac OSX

Lisanslama: BSD

Web Sitesi: https://www.panda3d.org/

Topluluk: https://discourse.panda3d.org/

Retribution Engine

Retribution motorundan bir görsel Retribution motoruyla yapılmış bir oyun

Tür: Oyun Motoru

Dil: C++

Çıkış Yılı: 2012

Nedir: Ücretsiz, FPS oyun yapımı için geliştirlmiş bir motordur.

Platformlar: Windows

Lisanslama: GPL

Web Sitesi: http://www.apgardner.karoo.net/retrib/index.html

Topluluk: https://sourceforge.net/p/retribengine/discussion/

Adventure Game Studio (AGS)

Adventure Game Studio ile yapılmış bir oyun Adventure Game Studio ile yapılmış bir oyun

Tür: Oyun Yapma Oyunu

Dil: Yok

Çıkış Yılı: 2009

Nedir: Açık kaynaklı Macera(Adventure) türünd eoyunlar yapmanızı ciddi anlamda kolaylaştıran bir oyun yapma oyunudur.

Platformlar: Linux, Windows, Mac OSX

Lisanslama: Public Domain

Web Sitesi: https://www.adventuregamestudio.co.uk/

Topluluk: https://www.adventuregamestudio.co.uk/site/community/

Game Maker (Game Maker Studio)

Game Maker motorundan bir görsel Game Maker motoruyla yapılmış bir oyun

Tür: Oyun Motoru

Dil: Gaem Maker Language (GML)

Çıkış Yılı: 1999

Nedir: Game Maker, hafif, 2D ve 3D oyunlar geliştirebileceğiniz. Çapraz platform desteği bulunan, kendi özelleştirilmiş dili bulunan bir oyun motorudur.

Platformlar: Windows, Mac, Linux, VR, AR, Web, iOS, Android, Metro, XONE, PS4, PS3, VITA

Lisanslama: Commercial

Web Sitesi: https://www.yoyogames.com/

Topluluk: https://www.yoyogames.com/community

Unity3D Engine

Unity3D motoruyla yapılmış bir oyun Unity3D motoruyla yapılmış bir oyun

Tür: Oyun Motoru

Dil: Görsel, C#, UnityScript(Unity JavaScript benzeri dili)

Çıkış Yılı: 2005

Nedir: Unity 3D, hem 2D hem de 3D oyunlar yapabileceğiniz, çok güçlü bir topluluğu olan, çapraz platform oyunlar geliştirebileceğiniz oyun motorudur.

Platformlar: Windows, Mac, Linux, VR, AR, Web, Flash, iOS, iPad, Android, X360, PS3, WiiU, Wii

Lisanslama: Commercial

Web Sitesi: https://unity.com/products

Topluluk: https://unity.com/community

Unreal Engine 4

Unreal Engine 4 motoruyla yapılmış bir oyun Unreal Engine 4 motoruyla yapılmış bir oyun

Tür: Oyun Motoru

Dil: Görsel (Blueprint), C++

Çıkış Yılı: 2014

Nedir: Unreal Engine 4, 2D veya 3D oyunlar geliştirebileceğiniz, çok güçlü bir topluluğu olan, çapraz platform oyun motorudur. Görsel programlama yapısı pek çok motora göre daha gelişmiştir.

Platformlar: Windows, Mac, Linux, VR, AR, iOS, XONE, X360, PS4, PS3

Lisanslama: Commercial

Web Sitesi: https://www.unrealengine.com/en-US/

Topluluk: https://forums.unrealengine.com/

Godot Engine

Godot Engine motoruyla yapılmış bir oyun Godot Engine motoruyla yapılmış bir oyun

Tür: Oyun Motoru

Dil: GDScript (Python’a benzer bir dildir), C++, C#, Rust, Nim, D

Çıkış Yılı: 2014

Nedir: Godot Engine, tamamen ücretsiz, 2D ve 3D oyunlar geliştirebileceğiniz, güçlü bir topluluğu olan, çapraz platform oyun motorudur.

Platformlar: Windows, Mac, Linux, Web, iOS, iPad, Android, AndroidTab, PS4, PS3, VITA

Lisanslama: MIT

Web Sitesi: https://godotengine.org/

Topluluk: https://godotengine.org/community

FPS Creator (FPSC)

FPS Creator ile yapılmış bir oyun FPS Creator ile yapılmış bir oyun

Tür: Oyun Yapma Oyunu

Dil: FPI(Özelleştirilmiş, basit bir dil)

Çıkış Yılı: 2005

Nedir: Eskiden ücretli bir yazılım olan FPS Creator, bir süre sonar TheGameCreators tarafından ücretsiz olarak dağıtıldı. Tüm amacı 3D FPS oyunları hazırlanılabilmesi. Normade yazılımdaki objeleri bir level editörde yerleştirip oyun olarak çıktı alıyorsunuz, fakat siz de objeler ve aktörler için kendi scriptlerinizi yazabilir, kendi materyallerinizi ve objelerinizi yerleştirip bir nevi kısıtlı bir oyun motoru olarak kullanabilirsiniz.

Platformlar: Windows

Lisanslama: (Yazılımı indirmek ve yapilan oyunların satılması serbest)

Web Sitesi: https://www.thegamecreators.com/product/fps-creator-classic-open-source

Topluluk: https://forum.thegamecreators.com/

Source SDK

Source SDK motorundan bir görsel Source SDK motoruyla yapılmış bir oyun

Tür: Oyun Motoru

Dil: C++, VScript

Çıkış Yılı: 2004

Nedir: Left 4 Dead, Half Life 2 gibi oyunların yapımında kullanılmış ve oyun yapımcılar için kullanıma açılmış bir SDK’dır. 3D oyunlar yapmaya yönelik tasarlanmıştır.

Platformlar: Windows, Mac, Linux, VR

Lisanslama: Commercial

Web Sitesi: https://developer.valvesoftware.com/wiki/SDK_Installation

Topluluk: https://steamcommunity.com/app/211

S2ENGINE

S2ENGINE motoruyla yapılan bir oyun S2ENGINE motoruyla yapılan bir oyun

Tür: Oyun Motoru

Dil: Görsel

Çıkış Yılı: 2011

Nedir: S2ENGINE, 3D oyunlar geliştirmek için bir oyun motorudur. Görsel programlama scripti ile oyun geliştirmek kolaylaştırılmıştır. Tek seferlik ucuz bir ücret ödedikten sonra oyunlarınızı geliştirebilir, lisans sorunu yaşamadan paylaşabilirsiniz. Steam üzerinden satışı yapılmaktadır.

Platformlar: Windows

Lisanslama: Commercial

Web Sitesi: https://store.steampowered.com/app/443970/S2ENGINE_HD/?l=turkish

Topluluk: https://steamcommunity.com/app/443970

libGDX

libGDX kütüphanesi ile geliştirilmiş bir oyun libGDX kütüphanesi ile geliştirilmiş bir oyun

Tür: Geliştirme Kütüphanesi

Dil: Java

Çıkış Yılı: 2009

Nedir: libGDX bir Java oyun geliştirme frameworkudur. Çapraz platform desteği vardır, hem 2D, hemde 3D oyunlar geliştirilmesine olanak sağlar.

Platformlar: Windows, Mac, Linux, iOS, iPad, Android, AndroidTab

Lisanslama: Commercial

Web Sitesi: https://libgdx.badlogicgames.com/

Topluluk: https://libgdx.badlogicgames.com/community.html

GameGuru

GameGuru ile yapılmış bir oyun GameGuru ile yapılmış bir oyun

Tür: Oyun Yapma Oyunu

Dil: Lua

Çıkış Yılı: 2015

Nedir: GameGuru’yu FPSCreator’un yeni versiyonu gibi düşünün. Hiç programlama yapmadan kendi 3D oyununuzu oluşturabilirsiniz. Lua dili ile bu programı bir oyun motoru olarak kullanma şansınız da var.

Platformlar: Windows

Lisanslama: Commercial

Web Sitesi: https://www.game-guru.com/

Topluluk: https://forum.game-guru.com/

AppGameKit Engine

AppGameKit motoruyla yapılmış bir oyun AppGameKit motoruyla yapılmış bir oyun

Tür: Oyun Motoru

Dil: BASIC

Çıkış Yılı: 2011

Nedir: Yeni başlayanlar için alışması kolay, 2D ve 3D oyunlar yapabileceğiniz, çapraz platform bir oyun motorudur.

Platformlar: Windows, Mac, Linux, VR, Web, iOS, Android

Lisanslama: Commercial

Web Sitesi: https://www.appgamekit.com/

Topluluk: https://forum.thegamecreators.com/

MonoGame

MonoGame kütüphanesi ile geliştirilmiş bir oyun MonoGame kütüphanesi ile geliştirilmiş bir oyun

Tür: Geliştirme Kütüphanesi

Dil: C#

Çıkış Yılı: 2009

Nedir: Çapraz platform oyunlar yapabileceğiniz, XNA üzerine geliştirlmiş bir geliştirme kütüphanesidir.

Platformlar: Windows, Mac, Linux, iOS, Android, Metro, XONE, PS4, VITA, Switch

Lisanslama: BSD

Web Sitesi: https://www.monogame.net/

Topluluk: https://community.monogame.net/

Yukarıda belirttiğimiz oyun motorları dışında aşağıdakiler de görülmeye değerdir.

Diğer Çalışmalar

PrBoom: Yıllardır geliştirilen Doom kaynak kodu üzerine geliştirilmiş, Boom olarak da bilinen çalışmanın üzerine geliştirilmiş çalışma. Web Sitesi: http://prboom.sourceforge.net/

DarkPlaces: Quake Motoru üzerine yapılmış, grafisel, format desteği, bağlantı kütüphaneleri açısından geliştirilmiş QuakeC programlama dili ile script yazabildiğiniz bir eklenti. Web Sitesi: https://www.moddb.com/engines/darkplaces-engine/downloads

CUBE (Cube, Cube 2: Sauerbraten): Sahte 3D, tek ve çok oyunucu seçenekleri olan bir oyuna obje ekleyip çıkararak oyun tasarlıyorsunuz. Yani prensip olarak bir oyun yapma oyunu. Web Sitesi: http://cubeengine.com/

Raycasting Game Maker: Sahte 3D oyunlar oluşturmak için, açık kaynaklı bir oyun motoru. Web Sitesi: https://www.moddb.com/engines/raycasting-game-maker

3D Rad: Windows platformuna 3D oyunlar hazırlayabileceğiniz bir SDK. Web sitesi artık yok, şu adresten ulaşabilirsiniz: https://www.moddb.com/engines/3d-rad

Lugdunon: Editleyip kendi oyununuza çevirebileceğiniz bir online RPG oyunu. Web sitesi: https://lugdunon.net/

Stratagus: RTS türünde oyunlar yapabilmeniz için üretilmiş bir oyun motorudur. GPL lisanslaması altındadır. Web Sitesi: http://stratagus.sourceforge.net/

Daedalus: Çeşitli labirentler oluşturmak için oluşturulmuş bir motordur, kendine özgü bir dili de vardır. Web Sitesi: http://www.astrolog.org/labyrnth/daedalus.htm

ZetaGlest: ZetaGlest gerçek zamanlı, online strateji oyunları yapmak için yapılmış bir oyun motorudur. MegaGlest oyunu üzerine geliştirilen bir projedir. Web Sitesi: https://zetaglest.github.io/docs/

TES3MP: TES3MP, OpenMW üzerinde çok oyunculu desteği sağlayan bir eklenti modülüdür. GPL lisanslamaya sahiptir. Web Sitesi: https://tes3mp.com/

Colyseus: Colyseus, Node.js için bir Multiplayer Oyun Sunucusudur, asıl amacı oyun geliştiricilerinin networking yükünü almaktır. MIT Lisanslamasına sahiptir. Web Sitesi: https://colyseus.io/

Game Develop: Açık kaynaklı, çapraz platform, öğrenimi kolay bir 2d oyun yapma oyunudur. Web Sitesi: https://gdevelop-app.com/

Wintermute Engine: 2D ve 3D Macrea(Adventure) türünde oyunlar oluşturmak için yapılmış bir oyun motorudur. Web Sitesi: http://dead-code.org/home/

Unigine 2: Daha çok simülasyon yapımına yönelmiş 3D gerçek zamanlı bir oyun motorudur. Web Sitesi: https://unigine.com/

The Game Pencil Engine: Çapraz platform, açık kaynaklı bir oyun motorudur. Web Sitesi: https://pawbyte.com/gamepencilengine/

Torque Game Engine: 3D ve 2D olmak üzere iki ayrı geliştirme ortamı olan oyun motorudur. Web Sitesi: http://www.garagegames.com/

Houdini Engine: Öğrenciler ve hobi için kullananlara ücretsiz olarak verilen 3D oyun motorudur. Neredeyse bütün güncel platformlara çıktı alabilirsiniz. Web Sitesi: https://www.sidefx.com/

Delta3D: Amerikan Naval Postgraduate Okulu’ tarafından geliştirilmiş bir 3d oyun motorudur. Açık aynaklıdır ve LGPL lisanslaması mevcuttur. Web Sitesi: https://github.com/delta3d/delta3d

Epee Engine: SDL ve Tinyxml kullanan 2D oyunlar geliştirmek için kullanılan ücretsiz bir motor. Web Sitesi: http://epeeengine.org/

Eternity Engine: Doom tabanlı bir motordur. Web Sitesi: https://github.com/team-eternity/eternity

Exult: Ultima tarsi oyunlar yapabileceğiniz bir motordur. Web Sitesi: http://exult.sourceforge.net/

FIFE Engine: Açik kaynaklı, çapraz platform, izometrik oyunlar yapmak için tasarlanan bir oyun motorudur. Web Sitesi: https://www.fifengine.net/

GemRB: Bioware’nin Infinity Engine’inin açık kaynaklı implementasyonudur. Web Sitesi: http://www.gemrb.org/wiki/doku.php?id=start

Horde3D: Açık kaynaklı, küçük bir 3D render motorudur. Web Sitesi: http://www.horde3d.org/

KonsolScript: 2005 yılından beri geliştirilen birçapraz platform oyun programlama dilidir. Web Sitesi: http://konsolscript.sourceforge.net/web/

Nebula Device: Alman firması Radon Labs tarafındna geliştirilmiş 3D oyun motorudur. Web Sitesi: https://sourceforge.net/projects/nebuladevice/

PLIB: C/C++ kullanan ücretsiz bir 3D oyun motorudur. Web Sitesi: http://plib.sourceforge.net/

vbGORE: Açık kaynaklı, 2D online RPG oyunları hazırlamanız için yapılmış bir motordur. Web Sitesi: http://www.vbgore.com/Main_Page

Baja Engine: 2D/3D oyunlar yapabileceğiniz, BSD lisanslı oyun motorudur. Web Sitesi: http://www.bajaengine.com/

Daybreak motor: Sahne yönelimli, esnek bir 3D oyun motorudur. XNA framework kullanır. Web Sitesi: https://archive.codeplex.com/?p=dbm

FlatRedBall: 2D oyunlar geliştirmek için, cross platform bir oyun motorudur. Web Sitesi: http://flatredball.com/

Pentagram: Ultima benzeri oyunlar yapmak için tapılmış üzretsiz bir proje. Web Sitesi: http://pentagram.sourceforge.net/

Clickteam Fusion: Multimedia Fusion motorunun güncel hali, 2D oyunlar geliştirmek için tasarlanmış bir motor. Web Sitesi: https://www.clickteam.com/

Stencyl: 2D oyunlar yapmak için geliştirilmiş bir motor. Web Sitesi: http://www.stencyl.com/

Slick2D: 2D oyunlar yapmak için geliştirilmiş bir Java oyun kütüphanesidir. Web Sitesi: https://slick.ninjacave.com/

Imperial Game Engine 2.5: 3D oyunlar geliştirmek için tasarlanılmış bir oyun motorudur, güncel değildir. Web Sitesi: https://www.moddb.com/engines/imperial-game-engine-25

Visionaire Studio: Macera(Adventure) türünde oyunlar geliştirmek için bir oyun motorudur. Web Sitesi: https://www.visionaire-studio.net/

Urho3D: OGRE ve Horde3D motorlarından esinlenerek yapılmış 2D ve 3D oyun motoru. MIT lisanslamasına sahip. Web Sitesi: https://urho3d.github.io/

Phaser: MIT lisanslamasına sahip, çapraz platform 2D oyunlar yapmak için hazırlanmış bir framework. Web Sitesi: http://phaser.io/

Twine: GPL lisanslamasına sahip, etkileşimli hikayeler oluşturmak için geliştirilmiş bir motor. Web Sitesi: https://twinery.org/

SugarBombEngine: OpenMW ve id Tech 4 kaynakları üzerinden geliştirilmiş, GPL lisanslamasına sahip bir çalışma. Web Sitesi: https://github.com/BlackPhrase/SugarBombEngine

Corona Labs Engine: 2D oyun geliştirmek için çapraz platform bir oyun motorudur. Web Sitesi: https://coronalabs.com/

XNA: Microsoft’un geliştirdiği meşhur ve güncel bir geliştirme kütüphanesidir. Web Sitesi: https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=23714

Three.js: 2D ve 3D oyunlar yapabileceğiniz, bir JavaScript kütüphanesidir. Web Sitesi: https://threejs.org/

O.H.R.RPG.C.E.: GPL lisanslamasına sahip 2D RPG oyunlar yapmanız için bir oyun motorudur. Web Sitesi: http://rpg.hamsterrepublic.com/ohrrpgce/Main_Page

Blender Game Engine: Blender, GPL lisanslamasına sahip bir 3D modelleme, render, animasyon programı olmasıyla birlikte aynı zamanda bir oyun motorudur. Görselleştirilmiş dili yanında, Python da kullanabilirsiniz. Web Sitesi: https://www.blender.org/